orfeo lamborghinicaffe

Čaj Matcha Tea

V roce 1191 přinesl Zen mistr Eisei revoluční myšlenku pití tohoto čaje do Japonska.  Eisei cestoval napříč krajinou a všude sázel čaj. V jeho knize „ Kissa yojoki“ napsal: „ Čaj je nepřekonatelným přírodním léčivem pro tělo i pro mysl. Všude, kde začnou lidé pěstovat čaj bude následovat dlouhý život.“
Od tohoto momentu se stal čaj Matcha „ tajnou medicínou“ buddhistických mnichů a císařského dvora.
V 16. století přinesl jiný Zen mistr novou dimenzi pití čaje. Sen-no-Rikyu vynalezl čajový obřad. Toto vysoce sofistikované pití čaje silně ovlivnilo pohled na japonské čaje v západních zemích. Čaj, který je používán při těchto obřadech je právě Matcha. Díky šíření čajových obřadů se Matcha stala velice oblíbeným i mezi třídou samurajů.
800 let zůstávala Matcha tajným a privilegovaným čajem mezi japonskou elitou a až teprve v 21. století zažívá svou revoluci.

Co je Matcha? 
Matcha je druh zeleného čaje, který vznikl před více než 800 lety. Z počátku byl užíván převážně buddhistickými mistry a samuraji a až teprve před nedávnem se začal konzumovat i v Evropě. Čerstvé čajové lístky se rozemelou na jemný prášek a výsledkem je pozoruhodně zelená barva s báječnou chutí a výjimečným aroma. Čaj Matcha obsahuje unikátní katechiny a aminokyseliny.

Čím se liší čaj Matcha od běžných zelených čajů? 
Matcha je 100% zelený čaj, který je rozemletý na jemný prášek (cca 5 – 10 mikronů), při jehož výrobě nedochází k fermentaci, nepřidávají se žádná barviva, přísady ani konzervační látky. Pokud pijete čaj Matcha, tak spotřebujete celý čajový list. To je hlavním důvodem, proč je čaj Matcha 10 krát silnější než běžně uvařený šálek zeleného čaje. Nedávně vědecké studie došly k závěru, že Matcha obsahuje 137 krát více EGCG než v běžném zeleném čaji. EGCG je neúčinnější antioxidant bojující proti rakovině a výborný pomocník při spalování tuků. Při konzumaci čaje Matcha se zrychlí metabolismus o 30 – 40% a v západních zemích je často využíván v boji proti obezitě. 

Kvalita čaje Matcha
Stejně jako např. u vína, tak i u čaje Matcha nalezneme široké spektrum tříd a jakostí. Je určitě důležité přemýšlet nad kvalitou čaje Matcha. Mezi hlavní faktory kvality patří:- chuť Vysoce kvalitní Matcha je jemný, hladký a mírně sladce chutnající s minimálním náznakem trpkosti. Sladká chuť pochází z přirozeně se vyskytující L-theanin aminokyseliny a rostlinných vláken. Matcha vyšší kvality by měl obsahovat minimálně 19,5 mg L-theaninu na 1 gram.
- barva Kvalitní Matcha má smaragdově zelenou barvu a v případě nižších stupňů se barva mění spíše na žlutohnědou. U nižších stupňů kvality se výrazně mění i chuť čaje.

Matcha má krásně zelenou barvu, jsou tam přidána nějaká barviva? 
Matcha je skutečně 100% čistý zelený čaj. Žádná barviva, přísady, nebo konzervační látky. Důvodem smaragdově zelené barvy je množství chlorofylu v čajových lístcích způsobené zastíněním čajovníků. Čtyři týdny před každoroční sklizní jsou čajové oblasti zcela pokryty plachtami. Tato speciální stínicí technika zabrání slunečnímu záření až o 90%. Rostliny rostou v podstatě ve tmě a chybějící světlo kompenzují nadměrnou produkcí chlorofylu. Právě z chlorofylu, obohaceného o aminokyseliny vzniká smaragdově zelená barva. 

Proč pít čaj Matcha? 
Již jeden šálek čaje Matcha denně podstatně zvýší hladinu antioxidantů v krvi. Jeden šálek čaje Matcha vydá až za deset šálků běžného zeleného čaje. Matcha obsahuje 121 mg/1gr katechinů a 66 mg EGCG. Katechiny stále více pomáhají vědcům v boji proti rakovině. Čaj Matcha je zároveň užíván jako meditační nástroj, který přináší klid a harmonii.

Jaký je rozdíl mezi čajem Matcha a kávou?
Základním rozdílem mezi Matcha a kávou jsou živiny, které se přirozeně v obou nápojích nacházejí. Káva obsahuje silný stimulant. Matcha  obsahuje theofylin a theaniny, stejně jako spoustu minerálů, vitamínů a antioxidantů.  

Co je Theofylin?
 Theofylin je povzbuzující látka, která se nachází pouze v čajích a funguje úplně jinak, než kofein. Kofein je velmi rychle působící stimulant, který okamžitě najde cestu do krevního oběhu. Účinky se projevují během několika minut a vrcholí během 30 až 45 minut. Vrchol je často spojován s nervozitou, pocením a následným oslabením, či otupělostí. Theofylin funguje zcela odlišně. Matcha obsahuje hojné množství živin, které omezují vstřebávání theofylinu do krevního oběhu postupně, což vede k pomalému uvolňování energie po dobu 3 – 6 hodin.  Aminokyseliny a theaniny v čaji Matcha  také pomáhají udržet uvolněnou mysl, což je pro tělo přínosnější, než konzumovat kávu. Ph čaje Matcha je neutrální, kdežto u kafe silně kyselé a to vede často k zažívacím problémům a nechutenství.

Co jsou katechiny? Katechiny jsou látky složením podobné flavonoidům, které jsou ve vyšších rostlinách značně rozšířeny. Za základní stavební jednotky této široké skupiny lze pokládat čtyři jednoduché látky: katechin a epikatechin, gallokatechin a epigallokatechin. Společně s například flavonoidy patří mezi polyfenoly. Jednotlivé molekuly se spojují a dochází tak ke vzniku oligomerních a polymerních kondenzátů, z nichž velká většina je biologicky účinná zejména jako antioxidanty, zhášeče volných kyslíkových radikálů, protektory cévní stěny, střevní sliznice, jaterních funkcí atd.

V současné době jsou tyto látky komerčně získávány ve velkých množstvích a jejich dosažitelnost není problémová. Z hlediska xenobiotické zátěže organismu a jejich toxicity jsou to látky prakticky nejedovaté (jejich toxicita je na úrovni kuchyňské soli, většinou ještě nižší). Jedním z nejvýznamnějších zdrojů katechinů a oligomerních procyanidinů je čajovník čínský (Camellia sinensis). Jeho dlouhodobé pití v tradičních oblastech (Čína, Japonsko, určitá oblast Ruska), pozitivně působí v prevenci onemocnění srdce a cév, vývoje žaludečních vředů a rakoviny tlustého střeva. Konzumenti zeleného čaje mají ve stáří podstatně menší srdečně-cévní komplikace s nižším počtem náhlých příhod. Čaj fermentovaný (černý) obsahuje sice tyto katechiny rovněž, nedisponuje však tak významnými biologickými účinky, protože v procesu jeho zpracování (zapaření - fermentování a rychlé sušeni) se velké množství těchto látek rozloží, případně kondenzuje na jiné, neúčinné produkty. Čajové katechiny v některých vědeckých studiích inhibovaly vývoj karcinomu prsní žlázy u krys, které byly intoxikovány rakovinotvornou látkou dimethylbenz(a)anthracenem. Tyto látky schopnost inhibovat tvorbu sloučeniny tromboxanu a snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Při používání zeleného čaje bylo také zaznamenáno při studiích  určité snížené riziko vývoje rakoviny jícnu, dále snižují nebezpečí mutací v organismu (i při současném podávání léčiv) a tlumí aktivitu prvoků v ústech, které způsobují vývoj zubního kazu člověka. Jsou to také látky, které podporují činnost ochranné střevní mikroflóry a zamezují rozvoji hnisavého procesu v trávicím traktu. Také bylo zjištěno, že katechiny ze zeleného čaje a semínek hroznů zajišťují přísun živin do vlasového váčku, kde se tvoří vlas. Vědci přišli na to, že působí až stokrát víc antioxidačně než vitamin C nebo E! Jeden šálek čaje se tak může vyrovnat například porci brokolice, špenátu nebo mrkve. Rovněž katechiny, které efektivně štěpí tuky, mají pozitivní vliv na hubnutí při pravidelném pití zeleného čaje. Napomáhají spalování tuků, chrání buňky v lidském těle a působí proti ukládání cholesterolu v cévách.

Co je L-theanin? L-theanin, který stále nabývá většího významu je látka obsažena v zeleném čaji. Čaj je jediná rostlina, která ji produkuje. Je to aminokyselina, která přímým působením v mozku navozuje stav hluboké relaxace bez pocitu ospalosti. Má uklidňující účinky tím, že zvyšuje aktivitu alfa vln a dokáže tak přispět k dobré kvalitě spánku.

Alfa vlny jsou typické pro mozek v nečinném stavu a většina lidí se v tomto stavu nachází, když mají v bdělém stavu zavřené oči. Alfa vlny jsou hlavním indikátorem vědomé pozornosti a reprezentují bránu mezi  vědomím a nevědomím. Působí na nervovou soustavu: deprese, fobie, tělesnou únavu, bolesti hlavy, svalů, krku, revma, nespavost, astma, cukrovku. Pomáhá uvolňovat mysl a zrychluje reakce člověka. Zatímco jiná účinná látky z čaje, katechin chutná trpce, tak L-theanin je sladký. Společně obě tyto složky vytváří perfektně vyváženou chuť čaje. Opětovné pokusy dokázaly, že L-theanin má pozitivní účinky na mysl a zlepšuje paměť. Pokusy dále ukázaly, že alfa vlny vzrůstají 40 minut po konzumaci L-theaninu. Lidé mohou brát jako výhodu to, že přestože se rozhodnou relaxovat, jejich mozek funguje stejně výkonně, jako kdyby pracovali. Je doporučováno vypít šálek zeleného čaje 40 minut před prací či učením. Theanin může zlepšit schopnost učení a navodit pocit pohody svým účinkem na mozkové neurotransmitery dopamin a serotonin. Theanin může také zlepšit ochranný efekt mozkových buněk zmírněním toxicity glutamátu. Díky obsahu L-theaninu (přes rovněž obsažený kofein) působí uklidňujícím dojmem. L-theanin zmírňuje efekt kofeinu, který způsobuje podrážděnost či nervozitu, a zklidňuje mysl. Přestože je v zeleném čaji velké množství kofeinu, tak nezpůsobuje nervozitu, a to díky L-theaninu. Z druhů zeleného čaje velké množství L-theaninu obsahují lístky Matcha, protože před sklizní se pěstují čajové lístky na nepřímém slunci. Theanin se uvolňuje jak při vysokých, tak nízkých teplotách. V některých přípravcích je obsažen theanin vyráběný enzymatickou cestou z aminokyselin a je identický s theaninem obsaženým v zeleném čaji.

Jaká je trvanlivost čaje Matcha? 
Od zabalení je trvanlivost čaje zhruba dva roky a po otevření zhruba 2 měsíce.

Jak mám čaj skladovat? 
Je nutné chránit čaj před přímým světlem. Ideální pro skladování je lednice.


Proč mi čaj Matcha nechutná? 
Naše moderní strava obsahuje spousty špatně zpracovaných potravin, ve kterých je obsaženo spousta cukrů a umělých sladidel. V důsledku toho nejsou naše chuťové pohárky zvyklé pít zelený čaj. Mnoho lidí po několika pokusech zjistí, že jim neslazený čaj velice chutná a začnou ho tak pít. V případě, že i po několika pokusech čaj nezachutná, tak doporučujeme sladit přírodním sladidlem, jako je med, nebo si vyrobit některý z koktejlů, které na těchto stránkách také naleznete.

Mohou čaj Matcha děti? 
Podle studie kanadské potravinářské inspekce, která byla zpracována pro děti do 12 let mohou čaj i děti, ale v omezeném množství.
4 – 6 let                45 mg = 1,5 gr čaje Matcha/den
7 – 9 let                63 mg = 2,1 gr čaje Matcha/den
10 – 12 let             85 mg = 3,2 gr čaje Matcha/den

Mohou čaj Matcha těhotné ženy? 
Těhotné ženy mohou konzumovat Matchu, ale v omezeném množství max. 4 gr za den. To se rovná dvěma šálkům čaje za den.

Jsou nějaká zdravotní rizika spojená s konzumací čaje Matcha? 
Denní příjem čaje Matcha u dospělého člověka, by neměl být vyšší než 6 šálků. Prozatím nejsou známé žádné případy, kdy by čaj Matcha byl spojován se zdravotním rizikem, nebo předávkováním.

Kolik šálků čaje denně je vhodné pít? 
Průměrná spotřeba čaje se pohybuje od 1 – 2 šálků denně, což odpovídá 10 – 20 šálkům klasického zeleného čaje.

Kde koupím čaj Matcha?
Pro informaci kde koupit čaj Matcha kontaktujte tel. 773082222 a nebo mail info@matchatea.cz

Zasíláte čaj i mimo Českou republiku? 
Ano, zboží je možné zaslat po celé Evropě.

Usnadní pití čaje Matcha hubnutí? 
Podle nejnovější publikace American society of clinical nutrition (společnost zabývající se zdravou výživou) konzumace kvalitního zeleného čaje podporuje rovnoměrné rozložení energií v těle a tím o 30 – 40% zrychluje metabolismus. To znamená, že pití čaje Matcha významně podporuje hubnutí. Toto je velice zajímavé, protože zvýšené spalování kalorií, které vzniká na základě pití kvalitního zeleného čaje nemá žádné negativní účinky na krevní tlak. Na rozdíl od konzumace prášků na hubnutí.


Co se dá připravovat z čaje Matcha? 
Čaj Matcha je jedinečný produkt i z hlediska různorodosti přípravy. Z čaje Matcha lze připravovat několik druhů teplých a studených nápojů, koktejlů, čokoláda, zmrzlina. Matchu běžně využívají ve svých provozech cukráři, šéfkuchaři, pekaři a další. Recepty naleznete na tomto webu.