orfeo lamborghinicaffe

Jdete na túru? Dejte si kávu, může vám pomoci.

Káva má při turistice povzbuzující účinky. Netřeba ale zapomínat na poctivou přípravu.

Institut kávy zmapoval celosvětový výzkum v oblasti správného pití kávy a ve spolupráci se zkušeným "Tatrancom" přinesl několik rad, které turistům pomohou udržet bdělost při náročných túrách na horách.
"Základem pro maximální využití povzbudivého účinku kofeinu na centrální nervový systém je průběžné dávkování," uvedl odborník na výživu a garant Institutu kávy Peter Minárik. Podle něj si turisté mají dát jeden šálek kávy 30 minut před túrou a následně mohou konzumovat jeden šálek přibližně každých 90 minut.


"Při dlouhých túrách si udělám kávu do termosky a během pravidelných přestávek si vždy usrkává pár doušků," dodal Pavel Kulanga, nadšený milovník Tater a místní rodák. Celkové množství vypité kávy by však nemělo překročit denní doporučenou dávku, která u "průměrného" člověka představuje čtyři běžně dávkované šálky (300 mg kofeinu / den).
Tolerance lidí na kávu a kofein je však značně individuální a mnozí snesou i více šálků kávy, např.. 5 - 6/deň. Naopak, citlivějším konzumentům budou stačit i 2 - 3 šálky za den.

"V nástupu účinků kofeinu se však mohou jednotlivci lišit. Hraje zde roli více faktorů, například rychlost metabolismu kofeinu nebo to, zda pijeme kávu po jídle nebo nalačno. Každý by si měl vyzkoušet účinky kávy sám na sobě a stanovit si tak svůj ideální rytmus v konzumaci kávy."

Káva má povzbudivé účinky, pít by ji však měli zejména zdraví lidé. Turisté by si však v žádném případě neměli kávu zaměňovat za poctivou přípravu, respekt k horám a odhad svých schopností, odkazuje a upozorňuje Minárik: "Ani to nejpreciznější dávkování kofeinu nemůže nahradit zdravý rozum a pud sebezáchovy."