orfeo lamborghinicaffe

Jak vzniklo slovo Káva?

Existují dvě teorie o vzniku slova káva

V současné době existují dva výklady vzniku slova káva. Obě teorie týkající se původu slova káva mají své stoupence a odpůrce. Při důkladném pátrání po původu slova káva by jistě bylo možné najít více méně známých teorií, avšak my se spokojíme s nejznámějšími teoriemi vzniku slova káva.

Káva a region Kaffa


Stoupenci první teorie jsou přesvědčeni, že slovo káva pochází od názvu regionu Kaffa v západní Etiopii, kde byla káva vypěstována. Z Etiopie se káva se svým názvem šířila do Egypta a Jemenu, což pro kávu byly hlavní vstupní brány do arabského světa, v němž se káva velice proslavila.

Káva a arabský gahwat

Stoupenci druhého výkladu původu slova káva hledají kořeny slova káva v arabském výrazu gahwat al-bünn. Tento původní arabský výraz pro kávu znamená doslova "víno z bobů". Mnoho čtenářů jistě překvapí, že pro araby byla káva vlastně vínem. Vysvětlení, proč arabové o nápoji káva hovoří jako o vínu, je prosté. Islám zapovídá užívání alkoholu jako nápoje, a tak káva byla využívána jako náhrada vína.

Slovo káva a jeho další vývoj

Poté, co se káva proslavila v arabských zemích, se káva začala šířit i do Evropy. Předtím ale káva dostala vlastní jméno v Osmanské říši, předchůdci dnešního Turecka. V Osmanské říši se pro kávu vžil výraz kahve. Podle příslušných etymologických teorií se výraz kahve změnil na evropské obměny slova káva, z nichž nejznámější jsou pravděpodobně coffee a caffé.