orfeo lamborghinicaffe

Typy kávy II.

Espresso

Malý šálek silné kávy připravené ve vysokotlakém kávovaru protlačením horké vody přes porci kávy. Nejlepší espresso bývá z klasických, ručních pákových kávovarů, které dokážou na povrchu kávy vyrobit hustou pěnu. Klasická porce espressa je 7 g kávy a 30 ml vody.  Pro milovníky silné kávy je určena káva Ristretto, kde na stejné množství kávy použijeme pouze 20 ml vody. Double Espresso neboli Lungo je dvojitá porce kávy, 14 g přibližně na 50 ml vody.

Cappuccino

Správné cappuccino začíná u kvalitního mléka, z kterého našleháme horkou párou mléčnou pěnu. Do šálku s espressem pak přidáme ve stejném poměru teplé mléko a mléčnou pěnu. V mnoha kavárnách a gastronomických zařízeních se používají ke zdobení cappuccina skořice, kakao nbo čokoláda, popřípadě šlehačka. S původním receptem na cappuccino to však nemá nic společného.

Macchiato

Obdobná příprava jako u cappuccina, ale použije se pouze espresso a mléčná pěna.

Latte

Jeden díl kávy a dva až tři díly teplého mléka.

Turecká (arabská) káva

Originální receptura předepisuje rozmíchání porce velmi jemně namleté kávy s vodou, popřípadě i s cukrem a uvedení do varu v klasické džezvě (nádobka z mosazí, mědi, stříbra nebo oceli na přípravu kávy). Vodu s kávou necháme celkem třikrát dovést k varu a necháme usadit, poté můžeme servírovat.

Mocca káva

U nás nepříliš často používaný způsob spočívá v použití speciální dvoudílní šroubovací mocca konvice, v jejíž spodní části je voda a ve středu sítko s kávou. Zahříváním spodní části dojde k varu a horká pára proniká přes sítko do horní části konvice.

Alžírská káva

Kávu ozdobíme šlehačkou a přelijeme vaječným krémem, který pozvolna stéká na dno sklenky.

Irská káva (Irisch coffee)

Kávu smícháme s třtinovým cukrem a irskou whiskey. Zjemníme smetanou, kterou pozvolna vlijeme nakonec.

Americano (American coffee)

Díl espressa a dva díly vrou vody – káva, kterou můžete bez problémů konzumovat ve větším množství.

Frapé (ledová káva)

Osvěžující letní káva – do šejkru připravíme rozpustnou kávu, cukr a mléko a důkladně protřepeme. Můžeme zdobit šlehačkou.