Síla chutě samozřejmě určuje i porce namleté kávy. Na běžný šálek o objemu 20 cl se doporučuje 5-15 g kávy, dvě plné kávové lžičky. Neméně důležitou roli hraje i voda. Obsah minerálů, hodnota Ph a celková čistota ovlivňují celkový chuťový dojem. Všeobecně se pro přípravu kávy nejlépe hodí středně tvrdá voda, avšak některé kávovary používají zařízení, které vodu změkčuje, například pro přípravu espresa. Teplota vody, kterou spařujeme kávu, by měla být kolem 95 °C a při přípravě turecké nebo arabské kávy musí směs vody a kávy přejít varem. Hotovou kávu podáváme v předehřátém servisu z porcelánu, skla či dalších inertních materiálů. Společně s kávou servírujeme teplé mléko nebo smetanu, bílý a hnědý cukr, sladidlo, a protože káva částečně dehydruje, servírujeme sklenku pramenité vody.