orfeo lamborghinicaffe

Jaké jsou nejdražší kávy na světě?

Vědci se pokoušeli zjistit proč má káva tak netradiční a nesmírně aromatickou chuť. Nejprve byla cibetka považována za „odborníka“, který si vybírá jenom ty nejlepší zrna kávovníku, ale pak se zjistilo, že je tomu jinak. Vědci z Ontaria přišli na to, že trávením v žaludku cibetky probíhá v podstatě fermentační proces, který je způsoben bakteriemi (hlavně bakterie kyseliny mléčné) a enzymy, které promění proteiny na malé molekuly a tím se ztratí z kávy některé hořké látky.

Od konce 19. století, kdy byla káva uvedena na trh, vznikaly pokusy chovat cibetku v zajetí a pokusit se tak o jakousi velkovýrobu, ale cibetky v zajetí se odmítají kávou živit. Proto je stále produkce této kávy stále nízká.

Dnes se už sice daří chovat cibetku uměle, ale přesto se dělají aromatizované kopie a vlastně jen 5 % kávy Kopi Luwak je opravdu z cibetky, zbytek je totiž pančován. Proto při koupi této kávy je nutností vyhledat renomovaného obchodníka s přímými obchodními styky, protože jinak se nám může stát, že narazíme jen na předraženou náhražku této kvalitní kávy.

 A jak tedy chutná? Její chuť je popisována jako velmi kořeněná, s velice příjemnou a lehkou příchutí čokolády a karamelu.

Mezi další skvělé kávy jistojistě patří i Jamaica Blue Mountain, která je už ale pěstována na plantážích a sklízena tradičním způsobem. Je to velmi ušlechtilý druh, který pochází z ostrova Jamajka, kde se pěstuje v oblastech s nadmořskou výškou okolo 2000 metrů. Typická jsou pro ni větší, tmavě modrozelená zrna.

Káva vyniká jemnou kyselostí a bohatou oříškovou chutí. Nejlepší je středně upražená a je ceněna především pro sytou a zároveň delikátní vůni.

Většina produkce této kávy skončí na japonském trhu, kde je velmi vyhledávaným druhem. U nás se dá samozřejmě také sehnat, ale velmi pravděpodobně se nebude jednat o ty nejkvalitnější druhy.

Do třetice všeho nejlepšího zmíníme kávu Kona, která je pěstována na havajských plantážích, na vulkanické půdě svahů sopky Mauna Loa. Jsou zde ideální podmínky pro její pěstování – je zde vyvážený poměr srážek, slunečního záření a pravidelná odpolední oblačnost zastiňující kávovníky před prudkým sluncem.

Káva má špičkovou kvalitu a je proslulá svým jedinečným aroma, má vynikající měkkou chuť s oříškovou příchutí, decentní a bohatou kyselost.